Jakie zalety ma esperanto?

Najczęściej zadawane pytania (wraz z odpowiedziami) nt. esperanta

Eldirode Eva » 2008-07-21, 12:29

sebacyp skribis:ale nie uczymy się z tych samych podręczników - ja zaczynałem od Pettyna, a to przecież książka po polsku, wiec jakby nieprzydatna dla innych nacji.
Jedynie międzynarodowe są książki po esperancku, a te raczej trudno polecić na kursie zerowym.

a to nie jest tak, że w ogole dostanie książek jest trudne i większość uczy się z Ana Pana itd na początku?
Ja uczyłam się najpierw ze wszelakich internetowych kursów, potem z pettyna, iĝu esperantiso i esperanto per rekta metodo.
Eva

Eldiroj: 35
Registriĝis: 2008-07-08, 17:29
Loko: Gdańsk

Eldirode peteris92 » 2008-07-21, 12:59

Eva skribis:a to nie jest tak, że w ogole dostanie książek jest trudne i większość uczy się z Ana Pana itd na początku?
Ja uczyłam się najpierw ze wszelakich internetowych kursów, potem z pettyna, iĝu esperantiso i esperanto per rekta metodo.

Widzisz, a ja esperanta nauczyłem się dzięki Kurso de Esperanto 3. Stąd się biorą różnice w używaniu pewnych wyrazów, a także małe nieścisłości w gramatyce - po prostu jest wiele kursów i każdy ma pewne różnice
peteris92

Eldiroj: 199
Registriĝis: 2007-05-07, 23:25
Loko: Działdowo

Eldirode sebacyp » 2008-07-22, 07:20

Problem z podręcznikami to taki, że brak esperanckich księgarni. W językowych często nawet nie słyszli o EO, więc i trudno kupić jakąkolwiek książkę.
Jednakże podręcznikó jest masę dla wszystkich poziomów. Nie widziałem, co prawda, takich dla dzieci przedszkolnych (zwłaszcza np. z rysunkami Disney-a), ale może nie szukałem dość dobrze.
Poprzez Internet można zamówić napradę sporo tych książek (chociaż raczej nie z Merlina czy Amazona ;-). Wiele można nabyć też w klubach.
sebacyp

Eldiroj: 165
Registriĝis: 2006-10-02, 07:28
Loko: Brzeg

Eldirode Eva » 2008-07-22, 17:13

sebacyp skribis:Nie widziałem, co prawda, takich dla dzieci przedszkolnych (zwłaszcza np. z rysunkami Disney-a), ale może nie szukałem dość dobrze.

A Esperanto per rekta metodo - cała książeczka jest rysunkowa, ani jednego wyrazu w języku ojczystym. Zabawne historyjki o 2 dzieciaczkach ;] i fajne ćwiczenia.
sebacyp skribis:Poprzez Internet można zamówić napradę sporo tych książek (chociaż raczej nie z Merlina czy Amazona . Wiele można nabyć też w klubach.

Na Allegro też było (jest?) dużo. W klubach? A w PL ile jest klubów? 2? Poznań i Warszawa?
Eva

Eldiroj: 35
Registriĝis: 2008-07-08, 17:29
Loko: Gdańsk

Eldirode sebacyp » 2008-07-23, 14:31

"Esperanto per rekta metodo" ma niepochlebne recenzje, ale nie jestem w stanie ich ani potwierdzić ani zaprzeczyć - nie używałem tej książeczki (ale może przyjrzę się podczas ARKONES).

Informacje o klubach zbiera niejaki Robert Kamiński z Łodzi. Zrobił nawet mały spis adresowy. Próbuj się kontaktować rk-lodzo (ĉe) poczta.wp.p
Nie czaruj - w samej Warszawie są 2. POznań, Łódź, Wrocław, Góra ... dużo.

Na Allegro akurat nie widzę żadnych ciekawych podręczników - same starocie.
Byłoby miło mieć podręczniki dla różnych grup wiekowych i różnych poziomów zaawansowania, ale ... daleko esperantystom do zasobów (tak finansowych jak i osobowych) np. Longmana.
Tak czy owak, na każdej bodaj imprezie esperanckiej jest "libroservo" czyli stragan z różnymi książeczkami, także podręcznikami.
sebacyp

Eldiroj: 165
Registriĝis: 2006-10-02, 07:28
Loko: Brzeg

Antaŭa paĝo

Revenu al POD (Plej Oftaj Demandoj) .:-:. Najczęściej zadawana pytania (FAQ)

Kiu estas enrete

Uzuloj, kiuj trarigardas ĉi tiun sekcion: Mankas ensalutigitajn uzulojn kaj 1 gasto